Ako vzniká tento skvostný nápoj?
Výroba piva:
pozostáva z 5 fáz:
1. Výroba mladiny
2. Hlavné kvasenie
3. Dokvášanie piva
4. Filtrácia piva
5. Stáčanie piva
1. Výroba mladiny
Z vody, jačmenného sladu a chmeľu sa vyrába sladina, z ktorej sa povarením s chmeľom získava mladina. každý druh piva sa vyrába podľa predpísaného technologického postupu, kde sú zohľadnené špecifické požiadavky na jednotlivé druhy piva. horúca mladina sa schladí na zákvasnú teplotu a zakvasí pivovarskými kvasnicami.
2. Hlavné kvasenie
Prebieha semikontinuálnym spôsobom v uzavretých kavsných tankoch pri dodržaní predpísanj doby a teploty kvasenia. pri hlavnom kvasení sa vytvorí najvňčší podiel alkoholu a oxidu uhlitého. Po uonční hlavného kvasenia sa mladé pivo suduje do ležickych tankov v ležiackej pivnici.
3. Dokvášanie piva
Prebieha v ležiackych tankoch v ležiackej pivnici pri nízkych teplotách, po dobu určenú v technologickom postupe. počas rovnomerného dokvášania sa pivo vyčíri, dostatočne sa naviaže oxid uhličitý, dosiahne sa bohatá penivosť čistá chuť a vôňa piva.
4. Filtrácia piva
Dokvasené pivo sa filtruje na kremelínovom filtri. Prefitrované číre pivo sa uskladňuje v zásobných tankoch.
5. Stáčanie piva
Číre prefiltrované pivo vyhovujúce kvalitatvným požiadavkám Potravinového kódexu SR sa plní do čistých sklených fliaš a sudov. z dôvodu zvýšenia trvanlivosti sa pivo pasterizuje.